Risotto toma blu e pere.. e un pieno di awards

Domenica, dopo una votazione popolare avvenuta su Facebook (quindi, se non siete ancora fan della mia pagina, cosa state aspettando?!), ma pubblicizzata anche su Twitter (e anche qui, non seguite ancora i miei dolci cinguettii?! Ma allora lo fate apposta!!), il popolo dei miei lettori italiani e stranieri mi ha davvero stupito, scegliendo fra le quattro opzioni da me date il cavallo lento, ovvero la ricetta che ritenevo meno probabile… e invece, i 30 votanti (ok, questo esercizio di democrazia è ancora un po’ zoppicante, ma l’obiettivo è di aumentare il bacino dei votanti ed utilizzare sempre più spesso questo metodo, se vi piace) mi hanno colto alla sprovvista, scegliendo proprio il risotto con toma blu (vaccina) e pere: buongustai i miei lettori, eh?!

Come avrete già avuto modo di intuire leggendo anche solo distrattamente i miei post, quello fra me e il formaggio non è solo un amore passeggero, ma è una relazione stabile, felice e a lungo –anzi, lunghissimo– termine! E, sempre come avrete potuto notare dalla variegata presenza di prodotti caseari, li amo proprio, ma proprio tutti, anche quelli più puzzosi e difficili da amare! La toma blu rientra a pieno titolo fra questo nucleo di formaggi: questa toma, infatti, dall’odore deciso (eufemismo), molto piccante e saporita, si sposa perfettamente con il gusto dolce e delicato della pera: d’altronde, lo dice anche la saggezza popolare che cacio e pere sono un accostamento divino (e, lasciatemelo dire, i formaggi erborinati con le pere sono al di sopra del divino).

La toma blu utilizzata in questa occasione non è la classica toma blu ovina, più solida e compatta (che vedete comunque nella foto qui sopra, a destra, nella sua fulgida bellezza), ma è una toma blu vaccina, molto simile per consistenza (ma più intensa nel gusto) ad un gorgonzola naturale piccante (sempre nella foto, ma sulla sinistra), entrambe souvenir da un breve soggiorno in Langa.

Quindi, una volta trovato il formaggio giusto (che credo sia la parte più difficile) e avendo a disposizione delle dolcissime pere, avrete tutto (o quasi) ciò che vi serve per questa ricetta.

Risotto toma blu e pere

Di Pubblicata:

  • Resa: 5 Persone servite
  • Preparazione: 5 minuti
  • Cottura: 20 minuti
  • Pronta In: 25 minuti

Ingredienti

Istruzioni

  1. In una grossa padella mettete a sciogliere una noce di burro e fatevi poi soffriggere la cipolla tritata, finché non sarà dorata. A questo punto, fate tostare il riso per un paio di minuti e poi sfumate con mezzo bicchiere di vino bianco.
  2. Ora aggiungete i cubetti di due pere e poi coprite di brodo vegetale; aggiungerete poi ulteriore brodo (poco alla volta) fino a che il riso non sarà cotto, cosa che avverrà dopo circa 18-20 minuti.
  3. A circa 2-3 minuti dalla fine della cottura, aggiungete i cubetti della terza, ed ultima, pera (che, cuocendo pochissimo, rimarranno belli croccanti).
  4. A cottura ultimata, togliete dal fuoco e mantecate con la toma blu. Impiattate e servite.

Come avete potuto notare in questi mesi di blog, tendo spesso ad utilizzare (a volte persino in ricette etniche) prodotti della mia regione o, più in generale, prodotti italiani, sia per la loro incredibile varietà e qualità, ma anche per l’amore che provo per loro. Mi auguro che questo amore traspaia da queste pagine e che, grazie a mio blog inglese, spero possa arrivare anche all’estero (sto lavorando ad una sorta di guida agli ingredienti italiani per gli amici stranieri, per venire incontro ad alcune probabili difficoltà).

Dopo questo iniziale preambolo (e vi chiederete ma che c’entra?!), colgo l’occasione per ringraziare Manuela di Manu’s menu per la pioggia di awards che mi ha gentilmente passato… ma, ancor più, vi consiglio vivamente di visitare il suo blog (in inglese): Manuela è un’italiana trapiantata in Australia, e il suo blog di cucina è un fantastico vademecum culinario per gli amanti della VERA cucina italiana (e non di quella che spesso vediamo spacciata per tale in giro per il mondo, ma che tale non è). Il suo è un lavoro rigoroso e curato da cui emerge un grande amore per la nostra cucina, ma con “doverose” concessioni alla cucina australiana ed indiana.

Come già accaduto per gli altri awards ricevuti, il regolamento vuole che io dica 7 cose che forse non sapete di me (e chissà se vi interessano) e che io passi questi premi ad altri 15 blog.

7 cose che forse non sapevate di me (anche se vivevate benissimo senza).

  1. Ho lavorato per due anni nelle cucine degli asili statali della mia città (sia scuole materne che asili nido), cosa che mi porta ancora adesso a tagliare tutto in formato “bimbo di 2 anni che potrebbe strozzarsi con un pomodoro tagliato troppo grosso”.
  2. Possiedo ben 3 numeri di telefonia mobile, con 3 operatori diversi ed “installati” su due differenti cellulari (uno normale ed un dual sim)… tutto ciò perché sono fissata con il risparmio telefonico. Ebbene sì, anche se ai più può sembrare strano, ciò mi permette di dimezzare (almeno) la mia spesa telefonica.
  3. Ho praticato il nuoto per la maggior parte della mia vita, fermandomi solamente prima del passaggio all’agonismo (sarebbe stato un impegno per me inconciliabile con la vita studentesca). Ancora adesso amo alla follia nuotare, e considero l’acqua il mio elemento.
  4. Fino al 2008, esclusi alcuni brevissimi periodi della mia vita, ho sempre portato i capelli cortissimi (taglio a spazzola).. dal 2008 ad oggi non li ho mai spuntati più di qualche centimetro.
  5. Mangio praticamente di tutto (e in cucina mi piace sperimentare e/o assaggiare tutto)… l’unica cosa che ancora oggi mi rifiuto di mangiare è la barbabietola, perché mi ha sempre fatto ribrezzo il suo odore terroso. Ma prima o poi la ri-assaggerò.
  6. Dall’età di 6 anni fino ai 17 ogni estate della mia vita ho trascorso 15 giorni in colonia, lontano dai miei genitori. Ogni anno sono stata in un luogo diverso e, nel mio ultimo “viaggio” ho trascorso 15 giorni in crociera in barca a vela viaggiando dalla Basilicata fino ad alcune isole della Grecia (tra cui Corfù), toccando diversi porti e porticcioli dell’Italia meridionale.
  7. Amo molto dipingere, ma sono assai più brava a copiare quadri famosi che non ad  eseguire composizioni personali… sarà perché raramente ho avuto grandi ispirazioni artistiche!

Per quanto riguarda il passaggio di awards, sono lietissima di poter trasmettere questi numerosissimi premi a questi 15 blog che seguo ed amo (avvertimento: sono tutti in lingua inglese):

  1. Nami di Just One Cookbook
  2. Isabelle di Isabelle At Home
  3. Amie di My Retro Kitchen
  4. Christina di Dessert For Two
  5. Paula di Bell’Alimento
  6. Rochelle di Pretend Chef
  7. Lindsay di Rosemarried
  8. Dara di Cookin’ Canuck
  9. Gourmantine
  10. Kristen di Frugal Antics of a Harried Homemaker
  11. Micheal di The Culinary Lens
  12. La bella coppia di Do not call it Bolognese
  13. Chris di Gourmet Fashion
  14. Purabi di Cosmopolitan Currymania
  15. Krista di Budget Gourmet Mom

 

 

90 pensieri su “Risotto toma blu e pere.. e un pieno di awards

  1. Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say you have done a fantastic job with this. Additionally, the blog loads super quick for me on Opera. Excellent Blog!|

  2. I have been surfing on-line more than 3 hours today, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It’s beautiful value enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the web will be a lot more helpful than ever before.|

  3. Hello there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!|

  4. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been doing a little research on this. And he in fact bought me dinner simply because I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here on your web site.|

  5. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something enlightening to read?|

  6. I’m curious to find out what blog system you happen to be using? I’m having some small security problems with my latest blog and I’d like to find something more secure. Do you have any recommendations?|

  7. I got this site from my pal who shared with me concerning this website and at the moment this time I am visiting this web page and reading very informative posts at this time.|

  8. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this informative article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worthwhile!|

  9. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a weblog site? The account helped me a applicable deal. I were tiny bit acquainted of this your broadcast provided vibrant clear concept|

  10. My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!|

  11. Hey this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

  12. I like the valuable info you supply on your articles. I’ll bookmark your weblog and take a look at again here regularly. I’m moderately sure I’ll be told many new stuff right right here! Good luck for the following!|

  13. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.|

  14. Thank you, I have recently been looking for info approximately this subject for ages and yours is the greatest I have found out so far. However, what in regards to the bottom line? Are you sure about the source?|

  15. I do trust all of the ideas you’ve offered to your post. They are very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for newbies. May you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.|

  16. Hi! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog goes over a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!|

  17. I was pretty pleased to discover this website. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and I have you book marked to check out new things in your web site.|

  18. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.|

  19. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Thanks|

  20. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.|

  21. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thank you!|

  22. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and terrific style and design.|

  23. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will remember to bookmark your blog and definitely will come back someday. I want to encourage you to definitely continue your great posts, have a nice holiday weekend!|

  24. Hi, i feel that i noticed you visited my weblog so i came to return the prefer?.I am trying to to find issues to enhance my web site!I suppose its adequate to make use of a few of your ideas!!|

  25. I really like what you guys are up too. This sort of clever work and reporting! Keep up the good works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.|

  26. I’ve been browsing on-line more than 3 hours today, yet I never discovered any fascinating article like yours. It is lovely price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you probably did, the internet shall be much more helpful than ever before.|

  27. I will immediately snatch your rss as I can not to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me know in order that I could subscribe. Thanks.

  28. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and excellent design and style.|

  29. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.|

  30. Hello there, I found your site by means of Google at the same time as searching for a similar subject, your site got here up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  31. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.|

  32. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most indubitably will make certain to don?t forget this web site and provides it a look regularly.|

  33. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and fantastic design and style.|

  34. I have been browsing on-line more than three hours today, but I by no means found any fascinating article like yours. It is pretty price sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the internet might be much more useful than ever before.|

  35. I have been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.|

  36. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to protect against hackers?|

  37. Howdy! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and superb design.|

  38. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.|

  39. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!|

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Connect with Facebook