Un’ode alle pazze stagioni – Zucchine ripiene di porri e speck

Si parla tanto di stagionalità degli alimenti, ed è cosa buona e giusta per cucinare in modo sano, genuino, a seconda di quello che la natura ha da offrirci durante l’anno, nella sua ricchezza. Io credo in questo semplice concetto, e tanto. Mi piace adesso avere a disposizione tutti quegli ortaggi verdi che l’autunno dona (spinaci, bietole, broccoli, verze e cavoli di ogni sorta, disponibili anche a merenda), godermi la zucca in ogni sua declinazione e potermi ancora concedere qualche peperone qui e là.

Ma che colpa abbiamo noi (momento revival, su le mani!) se le stagioni sono ormai così strambe che mi hanno da poco rifilato dei bellissimi zucchini dell’orto?! La stagionalità direbbe STOP alle zucchine (che poi una volta li faccio maschi e una volta femmine, per non scontentar nessuno) a settembre, ma loro sono ancora qui, e ancora belli e gustosi (non sempre, eh). Quindi ho deciso di godermeli ripieni (io adoro le zucchine in ogni modo, ma ripiene hanno un che di comfort food a cui non so resistere), utilizzando una ricetta adocchiata su Sale & Pepe di giugno e che ho aspettato fino ad oggi per rifare, visto il ripieno a base di porri e speck, un accostamento che trovo molto autunnale e che ho molto apprezzato: deciso e insieme delicato, e perfetto insieme al gusto fresco delle zucchine.

Zucchine ripiene fila blog

Zucchine ripiene di porri e speck

Di Pubblicata:

  • Resa: 4 Persone servite
  • Preparazione: 25 minuti
  • Cottura: 25 minuti
  • Pronta In: 50 minuti

Ingredienti

Istruzioni

  1. Mondate e lavate le zucchine, quindi scottatele in acqua bollente salata per 5-8 minuti, a seconda della grandezza delle zucchine (che dovranno risultare non troppo morbide).
  2. Scolatele e bloccatene la cottura mettendole sotto l'acqua fredda. Tagliatele a metà nel senso della lunghezza e scavatele con un cucchiaino o con uno scavino da melone, tenendo la polpa da parte. Disponete i gusci su una teglia coperta di carta da forno.
  3. In una padella fate scaldare una noce di burro, quindi rosolatevi il porro, e aggiungete quindi la polpa di zucchina e lo speck. Aggiustate di sale e pepe e continuate la cottura per circa 5 minuti. Lasciate da parte a raffreddare.
  4. Sbattete le uova con la farina, quindi unite il latte (o la panna), 2 cucchiai di Parmigiano Reggiano e il composto di zucchine, porro e speck, mescolando bene.
  5. Distribuite il composto ottenuto nei gusci di zucchine e cospargete con il Parmigiano Reggiano rimasto.
  6. Cuocete in forno caldo a 180° per 20-25 minuti: il composto deve rassodarsi e lo speck colorirsi (o, come piace a me, abbrustolirsi appena).
  7. Servite caldo o tiepido.

Zucchine ripiene blog

91 pensieri su “Un’ode alle pazze stagioni – Zucchine ripiene di porri e speck

  1. Concordo pienamente sul discorso della stagionalità. Molto sta anche ai rivenditori che un po’ ci fanno perdere il senso delle stagioni.
    Ottima ricetta.

    Fabio

    1. Sì, molti rivenditori sballano tanto la nostra percezione delle cose.. ma quando vedo le zucchine dai contadini al mercato ad ottobre, giusto di fianco ai cardi, fa strano assai.
      Ma almeno cerco di guardare il lato positivo 😉

      Buona serata!
      Giulia

  2. Be’ anche io seguo la stagionalità, ma quando la mia amica mi ha regalato le zucchine che il suo orto le ha regalato proprio ora, me le sono mangiate con tanto gusto!
    D’altro canto sul mio terrazzo stanno sbocciando i fiori…

    1. Già, possiamo seguire le stagioni finché vogliamo, ma se sono le stagioni ad essere pazze noi che ne possiamo?
      Niente, e ci pappiamo le zucchine, e ci godiamo i fiori, anche fuori stagione 😉

      Un abbraccio

      Giulia

  3. hai ragione giulietta! pensa che ho appena appena raccolto nell’orto 3 melanzane che sono una meraviglia! bella ricetta, gustosa e mixata tra estate e autunno! approvata al 100%

    1. Grazie Elena,
      e non mi stupisco affatto che tu abbia trovato delle belle melanzane nell’orto.. anche io ne vedo di splendide al mercato dai contadini (non senza stupore).
      Sono contenta che la mia ricetta ti piaccia 🙂

      Un abbraccio,
      Giulia

  4. In effetti gli orti producono seguendo le loro stagioni e non quelle che decidiamo noi, anche io, ad esempio ho avuto i porri dal suocero, per tutta l’estate !
    Abbinamento sicuramente stuzzicante, la mia scoperta dei porri è relativamente recente e , da allora, li adoro! 🙂

    1. Vedi, che ironia! Io invece non ho fatto queste zucchine ripiene questa estate, perché di porri manco a parlarne! Ma appena ne ho avvistato uno al mercato, taaaak!

      I porri sono buonissimi… ora che li ami, prova anche solo una vellutata di porri e non rimarrai delusa 🙂

      A presto,
      Giulia

  5. Sono una zucchina lover come te! Le amo, in tutte le maniere, anche lesse appena scottate con aceto balsamico. Mio marito le detesta. Puoi capire la frustrazione. Ma ripiene non possono non piacere. Come si fa? E poi sulle stagionalità bisogna aprire un capitolo a parte. Credo che sarà sempre peggio perché se il caldo continua a novembre ed il freddo si impone a giugno, di che cosa vogliamo parlare?
    Ti mando un bacione, Pat

    1. Se capisco la frustrazione di un’amante delle zucchine sposata ad uno zucchinofobo (ok, il neologismo è pessimo, ma ci siamo capite)?!
      Ti basti sapere che io mangerei gorgonzola a colazione, e il mio compagno sui formaggi è molto… picky per dirla col bon-ton, cagacagazzo per dirla a modo mio. Che ci dobbiamo fare? E’ una vita ingiusta (ma almeno ci guadagna il mio colesterolo).

      Già, purtroppo la stagionalità continuerà a cambiare… oggi pomeriggio qui c’erano 23°C (e stamattina 5°C, ma questa è un’altra storia) e sui banchi del mercato fioriscono zucchine e melanzane, di fianco a miseri cardi che hanno visto tempi migliori.
      Un abbraccio,

      Giulia

  6. Hi there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks|

  7. My brother suggested I would possibly like this blog. He was entirely right. This publish truly made my day. You cann’t believe just how a lot time I had spent for this info! Thanks!|

  8. Excellent blog here! Additionally your web site so much up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink on your host? I want my site loaded up as fast as yours lol|

  9. We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done an impressive activity and our whole community will likely be thankful to you.|

  10. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. However imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this blog could certainly be one of the most beneficial in its niche. Fantastic blog!|

  11. Thanks , I’ve just been searching for information approximately this subject for ages and yours is the best I have came upon till now. But, what in regards to the bottom line? Are you sure concerning the supply?|

  12. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue solved soon. Kudos|

  13. Wonderful beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how could i subscribe for a weblog website? The account helped me a acceptable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast provided vivid transparent concept|

  14. Hey there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!|

  15. What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this web page, and post is truly fruitful designed for me, keep up posting these articles or reviews.|

  16. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

  17. Hey! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask. Does building a well-established website such as yours take a lot of work? I am completely new to blogging however I do write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring blog owners. Thankyou!|

  18. Its like you learn my mind! You appear to understand so much about this, such as you wrote the e book in it or something. I feel that you just can do with a few p.c. to power the message house a little bit, but other than that, this is wonderful blog. An excellent read. I’ll certainly be back.|

  19. Hey there excellent blog! Does running a blog like this require a lot of work? I have virtually no expertise in computer programming however I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyways, should you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic but I just needed to ask. Thanks a lot!|

  20. Hey this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

  21. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.|

  22. Thanks for every other informative site. Where else could I am getting that type of information written in such an ideal means? I have a project that I am simply now operating on, and I’ve been on the look out for such info.|

  23. Howdy! I could have sworn I’ve visited this blog before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!|

  24. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!|

  25. Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?|

  26. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.|

  27. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments. But so what, it was still worth it!|

  28. I do consider all of the ideas you’ve offered for your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

  29. I do accept as true with all the concepts you’ve presented on your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for starters. May just you please prolong them a bit from next time? Thank you for the post.

  30. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I will return yet again since i have bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.|

  31. Undeniably believe that which you stated. Your favourite reason seemed to be at the internet the easiest factor to be mindful of. I say to you, I definitely get annoyed whilst other people consider concerns that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the whole thing without having side-effects , folks can take a signal. Will likely be again to get more. Thanks!

  32. Howdy would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!|

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *

Connect with Facebook